Како осушити ораси
Anonim

Брање ораха је неупоредиво задовољство. Орашасти плодови су богати протеинима, мастима, угљеним хидратима и витаминима. Ови производи служе за припрему разних јела, као и бројне посластице. Пре складиштења, ораси морају бити темељно осушени тако да њихов изглед не пропадне, а укусне особине не губе своје особине.

Изаберите рецепт

Инструкција

1

Сакупљање орашастих плодова или куповина у трговини је чисто индивидуална ствар, једина разлика је у квалитету самих плодова. Приликом само-сакупљања обратите пажњу на зрелост плода. Ако скупљате само зелене орашасте плодове, онда их осушите и сачувајте дуго неће успети. Зелене матице су погодне само за припремање компота и џемова.

2

Када се орашасти плодови купе или покупе, припремите их за сушење. Ослободите језгре из љуске, ако је потребно. У те сврхе, користите мали чекић и лагано ударајте у шкољку да не би оштетили саму језгру.

3

Орашасти плодови, због садржаја протеина и масти у њима, могу се добро сушити у пећници иу специјалној сушилици, такођер ће издржати уобичајено пржење у тави. Приликом сушења орашастих плодова у комбајну, кувати зрна без шкољки. Орашасти матици се суше на 120 степени у пећи. Количина влаге у овим орашастим плодовима због високог садржаја протеина ће се мало уклопити, али чак ни ово није у стању да смањи време сушења. Ако нема услова за сушење матица у комбајну, користите најједноставнији начин: ставите матице на наседени шатор под сунцем и вјетром. Главна ствар је да се спречи влага, иначе се орашасти плодови неће осушити и визуелно се погоршати.

4

Кување ораха без љуске у тигању 3-5 минута. У сувој љусци без орашастих плодова, осушите орашасте плодове 5-6 сати. Припремите сито за сушење у рерни и ставите га на вруће цигле. Тек након спаљивања дрвета почните сушити матице. Не затварајте пригушивач на улазу, то је учињено тако да се сушење одвија уз истовремену везу паре и зрака.

5

Кување ораха без љуске у тигању 3-5 минута. У сушилици рубља, орашасти плодови се суше у истом облику 5-6 сати. Краткорочно снажно загревање неће уништити биолошки активне супстанце у саставу орашастих плодова, него просечну температуру са продуженим загревањем.

Обрати пажњу

Приликом сушења орашастих плодова у пећи повећава се окус самих орашастих плодова, стално прати плодове током пржења, иначе може да изгори.

Добар савет

Када купујете орахе у продавници, изаберите целе плодове без оштећења, иначе ће њихов укус постепено постати горак (као ужегли маслац). Избегавајте плодове плесни, могу изазвати озбиљне болести.
Чувајте матице у фрижидеру у добро затвореној посуди.

  • сушење матице 2019