5 најчешћих грешака приликом печења пецива
Anonim

Кухање није ни за шта понекад названо "кулинарски експерименти". Биологија, хемија, физика - све те науке владају обичном кухињом. Да бисте разумели зашто се хлеб није подигао или је пециво напукло, требало би да знате десетине различитих правила и формула или да се упознате са типичним грешкама које хостесе праве приликом печења.

Изаберите рецепт

Бисцуит црацкед
Напукли кекс - ноћна мора многих домаћица. Плитке пукотине могу бити покривене кремом или залеђивањем и оне сигурно неће кварити изглед производа, али чак ни савршен окус печења неће вас спасити од фијаска ако се пукотине положе као грешке у земљиној кори. Разлог за тако тужну грешку може бити превисока температура пећнице. Чини се да очигледно решење у почетку смањује степен загревања, али у овом случају бисквит не може да формира златну глатку кору, која је потребна не само за лепоту, већ и за правилно печење теста. Многе домаћице почињу да се пеку, покривајући форму фолијом, а затим је уклањају. Бисквит постаје златан, али не сасвим бујан. Најтачнија ствар у овој ситуацији, ако често печете, је да уложите новац у куповину доброг термометра и пећи, стриктно пратећи температуру наведену у рецепту.
Још један чест узрок пукотине у колачу од спужве је нестрпљивост, присиљавајући кухара да још једном отвори врата пећнице како би провјерила печење. Због температурних флуктуација, не само да се може разбити бисквитно тесто, већ и чоколада може да се слегне или неће бити довољно лиснатог теста. Направите навику праћења печења само кроз прозор пећнице све док се на површини производа не формира јака, лијепа корица, и провјерите спремност тако што ћете пробушити кекс штапом само неколико минута прије него што истекне вријеме наведено у рецепту.
Бисквит ружа "купола"
Још једна неугодност са каприциозним бисквитним тестом - у средини кабла је избочина у облику куполе. Разлог за то може бити превише врућа пећница (још увијек вриједна куповине термометра!), И неодговарајућа величина у којој је печење "близу" и хоћеш ли се "попети" ван. Ако сте неискусни кухар пецива, избегавајте рецепте где се не наводе тако важне информације - на основу које количине се израчунава та количина теста.
Магарац на једном крају и попео се на другу страну
Узрок "нагнутог" кекса може бити - криво монтиран сталак, неравномерно радни грејни елемент и вентилатор који је превише интензиван. Под којим углом се налази лим за печење у рерни, лако је сазнати уз помоћ обичног нивоа зграде. Да ли се елемент равномерно загрева може се разумети тек након низа "експеримената". Ако се печење увек пече више са једне стране, време је да позовете мајстора.
Магарац у центру
Разлог за овакво понашање теста је превелика количина прашка за пециво - сода, прашак за пециво (прашак за пециво). Ови адитиви ће стимулирати ослобађање угљичног диоксида, узрокујући брзину раста кекса, али недовољан за такав број и волумен "мјехурића" количина глутена неће допустити да их тест "држи", а кекс ће се смирити.
Бисквит се заглавио на дну и / или на рубовима форме
Обиље различитих пергамена за печење олакшало је живот модерним домаћицама, али ако је на дну обрасца науљен посебан лист, колач ће се залијепити и морат ћете откинути пергамент, нарушавајући љепоту печеног златног тијеста. Не заборавите и подмажите уљем, а затим лагано поспите брашном рубове форме. Ако су кекси „заглављени“ за њих, то се не може повећати.