Како одабрати добар зелени чај
Anonim

У далекој прошлости, Кинези су дали земљи лековито пиће, које се сада зове "зелени чај". Због чињенице да садржи алкалоид тхеин (аналог кофеина) и велику количину витамина, добро је стимулисан ујутро и омогућава вам да будете у доброј форми током целог дана. Многи људи знају о његовим користима, али не знају како да га правилно изаберу.

Изаберите рецепт

Да бисте уживали у свом заиста богатом укусу, морате знати знаке квалитетног зеленог чаја. Ако нисте снажни у познавању сорти, онда је боље купити тегове у специјализованим продавницама за утеге: производ обично у таквим продавницама нуди висок квалитет, а консултанти који раде тамо ће вам помоћи у избору. Међутим, запамтите да чак иу специјалној продавници чај мора бити правилно ускладиштен.

На пример, посуда са листовима треба да буде стаклена, а поклопац затегнут вентилом. Вентил вам омогућава да удишете листове чаја и заштитите их од упијања мириса треће стране.

Размислите о чају


Добар чај треба да има своју сорту и име, као и информације о начину његове прераде, степену ферментације и печења. Обично се на врећама и стакленкама пише регион за сакупљање и регион паковања чајног листа, па се чај често пореди са скупим вином - важно је и на којој плантажи и под којим сунцем расте.
Затим морате обратити пажњу на изглед листа. Облик лишћа чаја може варирати - од издужених цијеви до спиралних. Све зависи од технологије кувања. Чвршћи су листови чаја, а чај јачи. Лоше увијени листови чаја, по правилу, чине пиће меким и меким.
Обратите пажњу на боју, природни неферментирани чај - природно зелен. Сви листови морају бити исте боје. Разне мрље од смеђе или сиве боје указују на то да је боље не узети овај чај.

Додирните чај


Протресите врећицу чаја, не би требало да буде грудви или упаковани елементи. Ако је могуће, поново напуните кафу. Обратите пажњу на количину смећа у банци, стране штапиће или уситњене листове чаја, све то сугерише да производ већ дуго скупља прашину на полици. Добар зелени чај неће имати прашину на дну, само су фрагменти сувог листа дозвољени.
Ако, када трљате листове чаја између прстију, лист чаја се лако распада, то указује на старост чајног лишћа, а ако је јако ломљена, то је знак кршења технологије производње.

Помириши чај


Важан критеријум при избору чаја је његов мирис. Добар зелени чај би добро мирисао. Присуство мириса, као што је сено, риба, парфем, сугерише да је технологија чувања чаја била јасно разбијена. Такође, не купујте чај који мирише на испарења, вероватно је био прекухан или пресушен.

Пробајте чај


И након што сте купили чај и донели га кући, морате проверити квалитет укуса. Важно је да то буде исправно.

За почетак, прочишћену воду од нечистоћа из воде треба прокухати, затим малу количину куване топле воде улијемо у чајник и мало протрести, потребно је да се зидови чаја загрију и не узму топлоту воде, којом ћете скухати припремљене чајне листове, отприлике једну кашичицу по 150 мл воде. Затим пустите да се кува 2-4 минута. Добро одабран и скуван чај се обично лако пени, има пријатну арому и богату боју. Боја чаја може бити благо жућкаста до тамно зелена.