Риба штука: занимљиве чињенице и корисна својства
Anonim

Смуђ је укусна "племенита" риба која живи у ријекама и језерима европског дијела Русије. Њене морске врсте налазе се у Каспијском мору, а на Волги је блиски рођак бича. Од давнина, штука је била једна од најпопуларнијих врста комерцијалне рибе, стотинама година је било много укусних и оригиналних рецепата. Поред тога, смуђ је нашао свој одраз у фолклору, на пример: "То није пуцање леда, али не и шкрипа комараца - то је кум до кума вуче смуђа". Ево још неких занимљивих чињеница о овој риби.

Изаберите рецепт

Глупи предатор


Смуђ је једна од највећих риба у породици смуђа, чак има и појединаца висине до једног метра и тежине до 30 килограма! Ове рибе воле чисту воду и не толеришу муљевиту мочварну воду. Обично живе на дну шљунчаних или пјесковитих водених тијела, у близини угља или великог камења, иза којег се можете сакрити током лова: зандер је грабежљивац који једе мале рибе као што су гобије, миновице, папалине. У жару потраге за плијеном, Зандер може чак и да скочи на обалу - зато људи имају изреку: "Глупи, као штука."

Дреаминг


Многе књиге снова нуде тумачење снова у којима је Зандер сањао. И сви аутори ових књига снова се слажу да су снови о смраду добри догађаји. Да бисте видели смуђа, ту је смуђ, чисти смуђ обећава профит, остваривање намераваних циљева, појављивање у животима покровитеља и помагача. Исцелитељица Акулина у књизи снова даје следећи савет: ако сте у свом сну видели смуђа, следећег јутра замислите да чистите велику и масну рибу, а затим да је кувате - то ће донети материјалну добробит.

Судак цити ин Цримеа


Име кримског града нема никакве везе са именом рибе - то су хомоними, тј. Они су исти у звуку и писању, али различити по значењу. Етимолози имају неколико варијанти поријекла ових ријечи: риба - или из древног руског "Судока" или пољског "сандацза"; имена града - било из скитске речи "Сугхд", што значи "чисто", "свето", или, како кажу кримски Татари, од "су" - "вода" и "Даг" - "планина".

Структурне карактеристике


Месо гргеча штука има племениту белу боју и деликатну текстуру. Ова риба нема готово никакве интермускуларне кости, па је задовољство кухати и јести филете од смуђа. Међутим, приликом чишћења и резања потребно је бити опрезан, јер шкрге кости и ребра смучи имају врло оштре бодље.

Корисна својства


Смуђ је вриједан дијететски производ. Масноћа у њој је врло мала, а протеина - чак 18%. Садржај калорија ће одушевити све дијете: само 84 килокалорија на 100 грама. И одличан хемијски састав: све аминокиселине, укључујући 8 есенцијалних (које људско тело не синтетише), и есенцијалне минерале као што су фосфор, јод, молибден, калијум, манган итд.