Да ли постоје "умни производи"
Anonim

Понекад можете чути мишљење да постоје посебни производи који активирају мождану активност. У ствари, то није сасвим тачно. Не постоји производ из којег би се мождана активност директно интензивирала. Ипак, да би мозак радио, важно је шта особа једе.

Изаберите рецепт

Фат


Мозак се састоји од 60% масти, тако да је њихова употреба изузетно важна и пожељна. Међутим, потребно је дати предност не мастима, већ специфичним. Најважнији од њих су омега-3 масне киселине. Њихова највећа концентрација је у сјеменкама, орашастим плодовима и плодовима мора. Можете надокнадити недостатак ових киселина и конзумирање витамина из апотеке.

Вјеверице


Ове супстанце се могу назвати "меморијски витамини". Њихова довољна употреба осигурава добру асимилацију чак и великих количина информација. Протеини се налазе у месу, риби и млечним производима, као иу јајима.

Угљени хидрати


То је извор енергије за мозак, јер глукоза, која се ослобађа у процесу њиховог раздвајања, храни своје неуроне. У начину повећане активности, сива твар га троши брзином од 6 г на сат. Боље је, наравно, дати предност "комплексним" угљикохидратима, који се налазе у житарицама и поврћу. Наравно, они се не обрађују тако брзо као чоколада или печење, али су резерве довољно дуго.

Антиоксиданти


Ове супстанце помажу да се неутралишу ефекти јаког унутрашњег стреса који је резултат интензивне активности мозга. Недостатак антиоксиданата помоћи ће у попуњавању 100 г. Свјеже бобице (малине, јагоде, боровнице, купине). Али бруснице или црне рибизле ће бити довољне чак и са половином овог дела.

Витамини


Витамини А, Ц, Е и Б су потребни за успјешно фокусирање и апсорбирање информација. Мозак их добија из различитих извора: од меса, поврћа и воћа, ораха и млечних производа.