Табела калорија хране
Anonim

Табела калоријске хране - један од најпопуларнијих израза данас. И он је упознат не само са губитком тежине, већ и са онима који желе да воде здрав живот. Данас, интернет нуди велики број столова и калкулатора калорија, тако да одабир правог није проблем. У исто време, постоје људи који не разумеју у потпуности шта је табела калорија и како да је користе.

Изаберите рецепт

Табела калорија, како стручњаци увјеравају, је сажети облик пружања информација о броју калорија, као и масти, протеина и угљикохидрата у различитим врстама производа. Наравно, сваки у свом имену у таквом столу не одговара, али генерално, можете направити презентацију.

Табуларна форма је прилично згодна јасно показује све потребне показатеље. Зато је изабрана као основа.

Коме треба табела калорија


Лекари прекидају утврђени стереотип да само мршави људи користе табеле калоричног садржаја хране. Заиста, таблице калорија су потребне људима који желе да воде здрав и активан начин живота. Према истраживањима, превише висококалорична храна може проузроковати непоправљиву штету здрављу, на пример, ако имате холестерол изнад норме и још увек једете пециво. У овом случају, чак и једна векна може бити веома тешка храна за тело. Чини се да особа није толико застрашујућа. И само гледајући табелу калорија у производу, можете разумети да једењем ове векне одмах ћете одвојити број калорија који вам је потребан.
Такође, табеле калорија су потребне у разним угоститељским предузећима. Неопходни су тако да су посуде хармоничне, не тешке и да су производи правилно одабрани.
Модерни ресторани све више почињу да укажу на укупни калоријски садржај јела директно на менију, што помаже клијенту да направи правилнији избор.

Недостаци Табеле


Један од главних недостатака калоријских табела је потреба за калкулацијама. Прво, они дају информације само о броју калорија на 100 г производа, и друго, не узимају увијек у обзир како је храна била кувана. На пример, ако пржите месо, то ће бити више масти и калорија него када се једноставно кува. Чини се да је то један производ, али индикатори су већ различити.
Само-бројање калорија, засновано на табеларним подацима, често се испоставља као погрешно. На крају крајева, не узима се у обзир велики број важних фактора, на пример, интестинална апсорпција угљених хидрата и масти. Уосталом, број калорија када једете и сварите месо са хлебом битно ће се разликовати од варења поврћа.
Поред тога, процес варења хране и трошења калорија од стране желуца, у зависности од доба дана, се дешава другачије. Ако желите да добијете најтачније резултате, користите калорије калкулатора.

Како користити табеле калорија


Када први пут видите табелу калорија, немојте паничити. Уосталом, није неопходно да је запамтите. Довољно да запамтите 20-30 основних имена, тако да можете навигирати.
Запамтите да су све табеле калорија подељене у групе производа: месо, живина, пекарски производи, житарице, итд., Тако да ће потрага за неопходним информацијама бити значајно поједностављена.