Шта је млечна пена?
Anonim

У процесу кухања млијека на површини се формира танки филм. Може бити исте боје као и млијеко, или са жућкастим цвјетањем у случају високог садржаја масти.

Изаберите рецепт

Милк фоам


Једноставно речено, пена је само маст. Иако је његов састав мало компликованији. Укључује масти, минерале и млечне протеине - казеин, албумин и глобулин. Већина казеина (око 82% од укупног удјела свих протеина), нешто мање албумина (12%) и глобулина (6%).
Упркос чињеници да се пена најчешће уклања из млека пре него што се прогута, у њему нема ништа штетно. Једноставно, његова текстура постаје јача како се млијеко хлади и постаје тешко прогутати цијелу.
Неопходно је разликовати пјену која даје пуномасно млијеко када се таложи (углавном се накупљају масти) и пјена, која се формира кључањем млијека.
Пена се формира током кључања на температури од приближно 50 ° Ц. Под утицајем температуре, млечни протеин почиње да мења своје особине, отуда и пена.
Још један разлог због којег се покушавају што брже ријешити пјене, чак иу тренутку кључања, је да не пушта зрак кроз њега, потпуно прекривајући површину млијека. Пена се одмах уклања, јер приликом кључања ваздуха који излази из дна посуде не проналази се излаз. Овако млеко „бежи“, што се ниједној домаћици неће никада радовати.

Како се формира пена?


Ако се фокусирате на хемију процеса који стварају пену у млеку, онда они изгледају тако. Током кључања, протеини, првенствено албумин, почињу да се савијају. Минералне супстанце, као што су калцијум и фосфор, претварају се у нерастворна једињења.
Млијечна маст облаже све резултирајуће чврсте инклузије, а добива се чврсти филм који се може уклонити са површине млијека дрвеном палицом са цијелим слојем. Код кувања постоје савјети за сушење такве пјене (или замрзавање). Када се осуши, исече се на мале комаде и сервира за сто.
Дебљина пене зависи од садржаја масти у млеку. Највише је у пуномасном млеку, али продаваоно млеко практично не даје пену.
Постоје случајеви када је пена способна да нанесе штету: узрокује главобољу, мучнину, осип на кожи и свраб, цревне и желучане поремећаје. Разлог може бити недостатак лактозе - ензима који разграђује млечни шећер у организму. Или индивидуалну осетљивост на млечне протеине.
Ако дијете не жели пити млијеко због пјене, онда је боље уклонити га прије него што стакло с млијеком стигне до стола за благовање. Кухано млијеко можете замијенити другим млијечним производима (кефир, јогурт, десерти од свјежег сира, итд.). Ако, напротив, дијете воли пјену, онда је прикладније да је уклони са површине млијека са сламкама.