Има тврде сиреве: изаберите и послужите исправно
Anonim

Популарност тврдих сирева, не само у Русији, већ широм свијета, нипошто није случајна. Њихова палета укуса је толико разноврсна и опсежна да ће сваки потрошач моћи да пронађе одговарајућу "нијансу" за себе, од богатог сланог, па чак и зачинског, која завршава слаткастим укусом. Остаје само да сазнате како да одаберете прави сир и са чим га ставите на сто.

Изаберите рецепт

Врсте тврдих сирева

Према методи коагулације, тврди сиреви су подељени на сирило и ферментисано млеко, и према методи производње: групе швајцарских, холандских, цхеддар, и такође гратед тврди сиреви.

Тврди сиреви швајцарске групе карактеришу пикантни и чак слаткасти укус, имају деликатну арому сира, а споља од уобичајеног сира одликују се присуством округлих и овалних "очију" око читавог периметра. У производњи сирева ове групе користи се технологија дуготрајног секундарног загријавања маса сира до високих температура. Типични представници тврдих сирева ове групе су сорте Груиере, Тилситер, Емментал.

Тврди сиреви холандске групе имају благо кисели сираст мирис и производе се при ниским температурама при поновном загријавању маса сира, а за сиреве без масноће - без икаквог другог загријавања. Тврди сиреви холандске групе укључују Едам, Гоуда, Посхекхонски, Кострома и друге сиреве.

Говорећи о тврдим сиревима Цхеддар групе, вреди споменути одсуство шаблона на њима, поред тога, карактерише их прилично пластична конзистенција. Сиреви ове групе имају благо изражен киселкасти мирис и израђују се технологијом млијечне ферментације. Сјајни представници ове групе су Цхеддар (Цхеддар), руски сир и друге сорте.

"Гратед" сиреви - још један подкласа тврдих сирева, који се препоручују за употребу у облику земље. Произведене су по швајцарској технологији сира и имају дуг период сазревања (од 180 до 350 дана). Конзистенција таквих сирева је веома тврда и може трајати дуго времена чак и на повишеним температурама. У "гратед" сиреве спадају, на примјер, такве врсте сира као што су кавкаски и горно-алтаи.

Како изабрати тврде сиреве

Изабрати тврде сиреве не само мирисом, већ и конзистентношћу. Лабава и испуцала структура може указивати на повреде у технологији производње или да је сир замрзнут. Бубрење, пљесниво, посебно ужегло - знакови оштећења производа. Плијесан је допуштен само у неким сортама, углавном у тврдим сиревима који не би требао бити.

Поред структуре, треба обратити пажњу и на боју готовог производа, треба да буде уједначена, не превише светла и не превише мутна. Присуство капи на површини сира је још један не баш добар знак који може указивати на биљне масти које се налазе у производу. Међутим, код неких сорти мала количина влаге је сасвим прихватљива. Уљана конзистенција тврдог сира, по правилу, указује на додавање палминог уља.

Ако имате прилику да пробате тврди сир пре куповине, побрините се да не шкрипи на зубима. Овакви шкрипци могу указивати на присуство интактних протеина млека у производу.

Тест квалитета производа може се обавити код куће. Изрежите пластични сир и савијте га на пола. Квалитетан сир не би требало да се ломи, али не би требало да буде и гума.

Како и са чиме се служе тврди сиреви

Тврди сиреви се обично сервирају на столу на крају оброка, било као десерт са црвеним, благо охлађеним вином или топлим порта вином или шери.

Постоје и сиреви који се препоручују за доручак, јер су мање рафинирани у укусу, неутралнији од осталих. Јасан представник таквог сира је Гоуда.

Осим тога, тврди сиреви могу бити један од најважнијих састојака великог броја јела. На пример, рибани пармезан (Пармигиано Реггиано) ће употпунити сва јела од тестенина. А за печење и стварање савршене коре, Груиере или други сиреви овог типа не могу бити боље прилагођени.

Приликом послуживања сира на столу, такођер је вриједно подсјетити да се укус већине тврдих сирева открива приликом резања у "коцке", а не "пластике".