Користи и штете од црног чаја
Anonim

Чај - најстарије пиће, које данас није изгубило своју популарност. Црна сорта је посебно тражена. Међутим, чак се и овај природни производ мора кухати и конзумирати у складу са свим правилима. Уосталом, користи и штете од црног чаја су супротне стране истог новчића, сви би требали знати.

Изаберите рецепт

Листови чаја или врећице - то је питање

Црни чај има низ непобитних љековитих и козметичких предности. То је због високог садржаја витамина А, Б, Ц, К и Р. Поред тога, садржи неке аминокиселине, танине и алкалоиде. Међутим, треба имати на уму да је упаковани чај практично "празан" (а понекад чак и једноставно штетан) пиће, тако да стручњаци препоручују уживање само у лиснатим облицима. Дакле, када је ријеч о користима и штетности црног чаја, прије свега је потребно размотрити његове лабаве сорте.

Предности црног чаја

Црни чај је вриједан извор кофеина. Дакле, то је одличан тоник, који повећава ефикасност и менталну активност особе. Осим тога, употреба пића побољшава пробавни, кардиоваскуларни и бубрег.

У комбинацији са медом или џемом од малине, црни чај се широко користи код прехладе и грипа. И све зато што пиће има антипиретска и диапоретична својства, допуштајући да сруши топлоту.

Још једна неугодна ситуација, из које ће помоћи "тандем" јаког црног чаја и пастеризованог млека - тровања. И није важно шта га је проузроковало: алкохол, нискоквалитетна храна или нешто друго. Супстанце које су део овог животворног напитка, помоћи ће у кратком времену да се "вежу" и уклоне из организма токсини који представљају ризик за људско здравље.

Одавно је примећено да људи који редовно конзумирају црни чај имају мање шансе да пате од оралних болести. Тајна лежи у антибактеријским супстанцама које га чине. Чвршћу зубну цаклину чине супротстављеном развоју каријесних формација.

Због изражених антибактеријских својстава, црни чај вам омогућава да се брзо носите са почетном фазом коњунктивитиса, као и са разним кожним и унутрашњим инфекцијама. Поред тога, слаба форма пића ће помоћи да се смањи притисак и стимулише метаболизам организма.

Штета од црног чаја

Међутим, чак и тако корисно пиће као што је црни чај има бројне контраиндикације. И опет, треба почети са кофеином, који има тонички ефекат. Његов вишак може довести до несанице, безразложне анксиозности и тахикардије. Из истог разлога, чај је контраиндикован код пацијената са глаукомом, јер може повећати интраокуларни притисак. Поред тога, црни чај испире магнезијум из тела, што је веома важно за нормално функционисање нервног система. Као резултат тога, нервни поремећаји повезани са раздражљивост, повећана раздражљивост и чак нападаји.

И још једна забрана: не можете их пити лековима, јер неке од компоненти црног чаја могу реаговати са активним супстанцама лекова.

Користи и штете црног чаја - тема, можда, неисцрпна. Али главна ствар у томе је правило "златне средине". Да би спречили појаву непријатних симптома, лекари препоручују конзумирање не више од четири шоље чаја дневно. И труднице морају смањити своју потрошњу на двије шалице. У супротном, то може негативно утицати на повећање телесне тежине детета.